Guldfisk bland fröerna

Städade häromdan, och hittade en gammal anteckningsbok med bl.a. frölistor från -01 t.o.m. -05. 

Vad som slog mig när jag tittade lite närmare på listorna är vilket underbart så kallat guldfiskminne jag har när det gäller frösådder...(ja, även växtinköp har det visat sig ibland).

Veratrum nigrum, svart nysrot, verkar jag inte kunna se i en frökatalog förrän jag slår till och beställer. Den finns med på varenda en utav de gamla listorna, var med på förra årets lista ...och dessutom köpte jag en planta lite senare på säsongen. Hoppas verkligen att plantan har överlevt så att jag aldrig mer behöver misslyckas med den frösådden igen.

En annan repris var bäckanemon, Anemone rivularis. Den såg jag i årets katalog som en, för mig, spännande nyhet. Tydligen upptäckte jag den redan 2003, men misslyckades med sådden och förträngde den därefter genast.

Präriesippa, Anemone cylindrica, är ytterligare en växt som jag beställt gång efter annan, utan ett minne av de frö som grodde i början av seklet, och som jag tydligen sedan planterade ut någonstans i trädgården. Var i jösse namn då???  Den har jag absolut inget minne av!

Slutligen hittade jag också Teucrium hircanicum. Frösådd och utplanterad -03. En sökning på nätet och äntligen... äntligen fick jag veta vad det är jag i många år gått och undrat över:


De lila spirorna längst fram tycker jag mycket om, men aldrig kommit på vad det var eller var de kom ifrån.
Nu vet jag...
Axgamander!


Det andra som slog mig när jag tittade på de gamla listorna är hur få utav frösådderna som verkligen tar sig.
Nu sår jag ganska mycket träd, buskar och perenner som kan behöva både en och två köldperioder, men har det inte kommit upp något efter ett eller två år har jag oftast slängt sådden på komposten. Då är det ju tur att guldfiskminnet finns så jag inte kommer ihåg hur mycket tid, pengar och besvikelse jag lagt på de små fröna.

Utav årets beställningar har de första påsarna dykt upp i brevlådan och jag sorterar snyggt in dem i den lilla kaffelådan inför säsongsstarten.
Först hamnar Halesia carolina, snödroppsträd.


Jag måste ju bara kolla i de gamla listorna... och jodå, minsann finns den inte med på listan från -05.

Blubb, blubb


Kommentarer

 1. Ja visst misslyckas jag ochså med frösådderna. Om jag sätter 50 sorter så kanske det blir 30.
  Men jag blir glad att allt inte blir för det är så himla mycket jobb med att skola ut plantorna.
  Men pengar det har jag lagt ut jättemycket på fröer.
  Så nu har jag dragit ner på frösådderna av perenner är det någon växt jag absolut vill ha så köper jag den, för har jag provat så den och det inte har blivit något så tar jag merkostnaden för en planta.

  Ha en riktigt fin början på veckan
  Gunilla

  SvaraRadera
 2. HIHIhi.. fniss...
  Du har listor på ditt... det har inte jag...
  och ändå gör du som jag och köper dubbelt i tron att jag inte hade plantan innan!
  Hihihihi!

  SvaraRadera
 3. Hehe, ler igenkännande. Jo, nog förekommer det att det händer mig också.

  /Anette

  SvaraRadera
 4. Vad duktig du är som skriver listor på frön till och med! Jag brukar sporadiskt klottra ner namnen på de växter jag planterar, men frösådder har alltid blivit lite hipp som happ... Jag är dock väldigt glad för mina frösådda azur-riddarsporrar och rosa orientaliska valmo. Dessa har fått flytta med och rund så de är rena "globetrottersarna" nu mera... OK då, kalmarregiontrottersar menar jag...

  Snygg snömätare!

  Kram,
  Stina

  SvaraRadera
 5. Jadu...inte är du ensam i akvariet inte.....;))))

  SvaraRadera
 6. Men man kan väl inte lägga alla detaljer på minnet! Som vanligt blir jag imponerad av alla frösådder! Jag är alldeles för otålig, snabbt ska det gå och finns det inte som färdig planta då får det vara! Är kanske lite bortskämd med välsorterade plantskolor i närheten. Eller, kanske troligare, har jag inte så raffinerad smak...
  Kram
  Katarina

  SvaraRadera
 7. Fniss! Det är så det kommer att bli alltså.. En massa misslyckade sådder av exotiska växter... Det här är mitt andra riktiga så-vår och nu vill jag gärna prova allt... inkl spännande träd och buskar... ;)
  Kramar!

  SvaraRadera
 8. hihi........ näe det där känner jag inte igen..... näe... inte alls ;-)))))))) Jag tror det har att göra med att vi är obotliga optimister..... De växter vi vill ha försöker vi om och om igen med.... och förpassar misslyckanden från minnet..... Håller precis på att sammanställa mina fröbeställningar (har lyckats med en enda....). Jag har aldrig sått träd eller buskar.... MEN just detta Snödroppsträd står jag och övervägar om jag ändå inte ska prova på... jag blev tokkär i det när jag såg bilden. OM jag skulle få den att gro, skulle den säkert inte överleva hos mig.... men jag är sugen att försöka....

  Imponerande att du har listor... Det har jag aldrig fått till (även om jag vill). Istället har jag en låda för varje år där alla årets fröer, lökar, knölar och labels från perenner och annat hamnar... Så raffinerat arkiv har jag ;-) Men helt fel är det faktiskt inte....

  Många kramar till dig!
  Charlotte

  SvaraRadera
 9. Lycka till med sådden av snödroppsträdet. En av mina verkliga favoriter när det gäller träd.
  Precis som du har jag gamla listor och ibland är de roliga att plocka fram ;-)
  Ha det gott
  Birgitta

  SvaraRadera
 10. Det är inte så lätt att hålla reda på alla små, små frön:)

  Ha en fin måndagkväll,
  Rebecca

  SvaraRadera
 11. ha, ha där simmar visst jag med.. kram Sophia

  SvaraRadera
 12. Hi , hi...en till med det trevliga minnet :)
  Ha en fin helg! /Bea

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är klart jag blir glad för en kommentar men känn inget tvång.

Populära inlägg i den här bloggen

Trädgårdströtthet - finns det?

Spaljéer, pergolor, klätterstöd

Man kan väl ändra sig...