Min trädgårds historia del 2

Nu är jag på nostalgi-tripp igen.

Denna bild är från 1995.

De första åren lade vi allt vårt krut på att bygga om och till huset, och här står jag uppe på ny altan och fotograferar.
Trädgården var främst till för barnen. Frukt-, bär- och grönsaksodling samt stora och små lekytor var det som gällde. Prydliga rader med jordgubbar, välskötta komposter och en enorm rutschkana dominerar.
Nedanför gungan syns mitt lilla fyrkantiga grönsaksland där jag minns inget hann växa klart förrän barnen hade skördat det.
Det gula krysset markerar ingången till dungen som på den tiden var barnens koja. Längs med den lilla gången framför investerade jag i några dyra bergsbambu som man så småningom skulle få tränga sig igenom... var det tänkt! Strax efteråt började den stora bambublomningen och alla plantorna dog.
Den röda ringen markerar en cypress som får tjäna som orienteringspunkt på följande bilder, och till höger står det skrivet 'halvmånen' vilket var 'min' rabatt.


En höstbild från 2009 där cypressen är central. Fortfarande odlas en del ätbart på samma plats, men numera endast för direktkonsumtion och bara för att det är gott, vackert eller roligt.
2010 byggde vi en liten mur för att jämna till den besvärliga sluttningen och här syns cypressen till höger.


På denna bild från -98 sitter yngsta sonen och väntar på att jag ska sluta vattna och hitta på något roligt i stället. Bakom bänken är ett körsbärsträd planterat och området kallades länge för körsbärslunden.
Här återkommer det gula krysset från den tidigare bilden. Till höger om granen den markerar ligger ingången till kojan.


Idag är granen uppstammad. Bänken, som håller på att trilla samman, står i det som numera kallas lövsalen/bambulunden/skjutbanan. Kärt barn har många namn och detta är mitt eget lilla paradis på jorden. Här drömmer jag om ställa upp en gammal järnsäng, hänga myggnät i körsbärsträdet och bara ligga och njuta av bamburassel och fågelsång. Huset är färdigbyggt sen länge och av cementblandaren återstår endast en behållare till randgräset.


'Halvmånen' stod det skrivet på den överst bilden. Det är min mammas idé från början och sannolikt den rabatt som ändrats mest genom åren. Denna bild från mitten av 90-talet visar att hosta och storvuxna perenner var aktuellt. Några år senare var den igenväxt av orientalisk vallmo, lupiner och daggkåpa. Vackert under endast en kort period och dessutom svårskött, så med tiden planterades här allt fler buskar och träd.

Tydligen upptäckte jag också rhododendron och azaleor i mitten av 90-talet (eller så hade jag kanske precis besökt Sofiero). Blandningen av rosa- och gulblommande blev alldeles för gräll i denna skogsmiljö. Några år senare flyttade jag i alla fall allt gult till körsbärslunden där det fortfarande står kvar.


Halvmånen 2010. Träd och buskar börjar växa sig stora och bildar snart en vägg mot rhododendronrabatten bakom...
...vilket man ser på den högra bilden. Lummigt, fuktigt och alltmer skuggigt för varje år som går. Här kan man knappast vistas efter ett visst klockslag på sommaren eftersom mygg och knott invaderar stället, men helt perfekt när man söker svalka under heta sommardagar.
Här är våren också som vackrast då marken är täckt av vitsippor, gulsippor och gullvivor. Spjuten av ormbunkar står tätt och en av mina favoriter, Magnolia kobus, fladdrar med sina vita blommor under aldungen. Sanslöst vackert!Det jag saknar här nere är clematis som väller fram i buskarna. Något jag nämnde för någon i höstas, och gissa vad Tomten kom med!


Forsättning och avslutning följer...


Kommentarer

 1. Så roligt det är att gå tillbaka och se allt man har åstakommit under åren som gått.Kul också att se hur andra har gjort.

  SvaraRadera
 2. Häftigt att få följa!
  Man kan verkligen inte tro att det är i samma trädgård!

  SvaraRadera
 3. Du har verkligen jobbat i din trädgård. Kul att se hur du tänkt och planterat, ändrat och bytt ut tills du får det som du vill.
  Jag ändrar också tycke genom åren. Lite är väl trender som påverkar, lite är det väl för att jag lär mig mer om växter och vad som fungerar, och lite är väl för att jag tänker mer innan jag gör något, tar ett steg tillbaks och tittar och försöker se vad som skulle se bra ut. Dessutom satsar jag mycket nu på sånt som är torktåligt och har lång blomtid eller ger färg och intresse utan blommor.
  Kul att se hur cementblandaren har fått en ny mening. Ser ganska bra ut faktist.
  Dina barn verkar haft en bra barndom där de fått leka fritt och lära känna trädgården. Mycket bär, frukt och grönsaksland med fritt tillträde tycker jag är viktigt.
  Gillar området med bänken där du vill ha en järnsäng, ser väldigt filosof-främjande ut.

  Kramar

  SvaraRadera
 4. Så jättekul att få se fortsättningen på trädgården. Det har verkligen hänt mycket. Hoppas jag har haft en lika inspirerande resa om några år då min trädgård har börjat växa till sig...
  Kramar!

  SvaraRadera
 5. Tack för titten!Du beskriver så bra o en suverän ide att markera så man hänger med!Ser så mysigt ut.När jag tittat på gamla bilder från min trädgård så förstår jag att en hel del har hänt :-)ibland går det så sakta känns det som.
  Kramar från mig!

  SvaraRadera
 6. Jag måste också scanna in mina gamla bilder, det är så spännande att se förändringarna från ganska tomt och smått till frodigt och grönt hos dig! Man märker inte förändrinarna från år till år, men tittar man på 10 år gamla bilder är det ganska häpnadsväckande vad mycket som har hänt! Din magnolia låter så fin, tänk att sådant, nästan lite exotiskt, kan klara sig hos oss!
  Kram
  Katarina

  SvaraRadera
 7. Kul att följa din resa...
  Tänk så mycket som grävts ner och sedan grävts upp allteftersom behov och önskningar ändrats ;))

  SvaraRadera
 8. Härligt att få se och följa förändringarna i din trädgård! Tänk så många förändringar man gör under årens lopp! Din trädgård är så vacker och lummig! Väntar med spänning på sista delen ;0))
  Ha en fin ny vecka!
  Kram

  SvaraRadera
 9. Jättekul att gå på historisk upptäcksfärd i din trädgård! Det ser verkligen fint ut.
  Det där med järnsängen låter tilltalande. Håll fast vid den idén!

  SvaraRadera
 10. Vad duktig du är som har gjort den här fina sammanställningen av din trädgårds historia. Jättekul att få läsa!!! Själv har obefintligt med bilder tyvärr från trädgården. Började ta kort för 1,5 år sedan...

  Dina barn måste ha haft en underbar tid bland kojor och grönsaksland..... Otroligt vad mycket som hänt också... det växer så knakar hos dig! Gillar järnsängs-idén!!!

  Kram
  Charlotte

  SvaraRadera
 11. det är just det här som är roligt med sparade bilder, att se hur trädgården har utvecklats, och det har verkligen din gjort :) Mycket jobb kan man ana men det är det väl värt :)
  Trevligt inlägg. Ha det gott :)

  SvaraRadera
 12. Vilken förändring!! Väldigt mysig trädgård du har. Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 13. Så häftigt det måste vara att gå runt i en trädgård som varit ens skötebarn så länge! Kul att se förvandligen - oj vad duktig du är med fotograferingen! Järnsäng kommer att bli underbart! (Sonen ska få en i barnstorlek till sitt blivande rum som jag ska ha i trädgården när han vuxit ur - det gäller att ha framförhållning he, he....

  Kram,
  Stina

  SvaraRadera
 14. Vad kul att se trädgården förändras! Så fint blir det!
  Ha en fin dag! / Irene

  SvaraRadera
 15. Hej
  En trädgård blir aldrig färdig. Man får nya idéer och träd och buskar växer till ganska fort.
  Kul att se de olika förändringarna hos dig. Lummigt och härligt.
  Ha det gott
  Birgitta

  SvaraRadera
 16. Himla kul att få följa med i vad du gjort under åren. Vilken vacker trädgård som långsamt har vuxit fram! Just att det tagit lite tid gör nog att det blivit så bra, gillar "skjutbanan" speciellt med bänken och gamla cementblandaren, där ser vilsamt ut att sitta och lyssna och känna. Järnsängen där tror jag vore fint! kram Sophia

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är klart jag blir glad för en kommentar men känn inget tvång. Själv läser och följer jag många bloggar utan att kommentera. Detta då jag för det mesta läser bloggar på mobiltelefonen och det blir ofta så konstiga ord då jag försöker skriva på min lilla skärm. :)

Populära inlägg i den här bloggen

Trist rabatt men trevliga träd

Rabattbeskrivning: Fjärilsrabatt utan fjärilar

Trädgårdströtthet - finns det?