Min trädgårds historia del 1

En upphittad låda med fotografier fick mig att titta närmare på vår trädgårds utveckling genom åren och knåpa ihop en liten serie med jämförande bilder från idag, tyvärr inte från samma vinklar.

Den första bilden visar den lilla stugan den första sommaren för 20 år sedan.
Det fanns ingenting planterat på tomten - överhuvudtaget. Alla buskar och träd stod i gränsen mot skogen bland hopsamlade stora och små stenar. Vi slog midjehögt gräs med lie innan vi körde över med gräsklippare. Nedanför stugan försökte vi hålla en jordslänt på plats med överblivna dräneringsrör. Den röda ringen markerar en stor sten i gräset. Den får tjäna som markör genom några bilder framåt.

(Ser ni den gamla trästegen som ligger längs huset - undrar vart den tog vägen - får nog klättra upp på vinden och leta i sommar)Här har ett år gått och jag står ovanför slänten med min förstfödde. Det börjar synas lite planteringar på tomten. Vad jag minns var det mest överblivna växter från mina föräldrars trädgård som grävdes ner, enligt min mammas direktiv. Mitt egna intresse var fortfarande mycket svalt. Jag tror hennes plan var en rund gräsmatta nedanför slänten med en avslutande halvcirkelformad rabatt längst ner. Till vänster skulle vi ha kvar ängsgräset med klippta gångar mellan fruktträd. Jag tycker mig se ett litet grått gnagskydd till vänster om mig så träden blev nog planterade detta året. Stenen syns inringad på gräsmattan.


Vi hoppar framåt till 2004. Trädgårdsintresset hade spirat ett bra tag men jag höll mig på den vänstra sidan och längst ner mot skogen. Den stora gräsrundeln tjänade som fotbollsplan länge, men allteftersom tiden gick knaprade jag in på den och här börjar man kunna se lite planteringar ta form. En buxbomshäck fick vi från ett rivningshus i Lund och den fick inrama det blivande kryddlandet. På samma gång byggde vi in stenen. Tanken var att den skulle omgärdas av buxbom och ligga som ett litet ägg i mitten. (Kanske omsätts den tanken någon gång). Slipers hämtades från ett annat rivningsprojekt och vi gjorde en sittvänlig avsats i den sluttande trädgården. Rosrabatten grävdes och planterades eftersom mitt största intersse just då var gammeldags rosor.


Så här såg det ut sommaren 2010 när man stod med slänten till höger om sig. Stenarna har knatten från den första bilden hjälpt till att släpa dit, den inringade stenen syns till höger om bågen som numera är övervuxen av ett blåregn.


Slänten sommaren -10. Många av de gammeldags rosorna fick flytta hit från rosrabatten för att välla fritt nedför slänten.

Rosrabatten 2010. Ett sammelsurium av perenner jag tycker om för tillfället. Det finns ingen riktig stomme i den utan förväxta rosbuskar, misskötta perenner och massor av självsådder. Vacker på sitt sätt men den kommer att förändras så småningom, inte minst för att ullvidet längst fram fick halva kronan sönderbruten denna vinter.


Fortsättning följer....Kommentarer

 1. Wow! Vad kul att få se hur det såg ut från början! 20 år är ju ett tag - och det har verkligen blivit fantastiskt fint! Hoppas att min trädgård också är så fin om 20 år och att min lilla kille (en fyrtandad, självgående gaphals på 10 månader) hjälper mig att fixa de tyngsta grejorna då...

  Kram,
  Stina

  SvaraRadera
 2. Nog har det blivit väldigt mycket bättre, du har lagt ner massor av jobb! De gammeldags rosorna är helt underbara.
  /Anette

  SvaraRadera
 3. Javisst har det hänt mycket på 20 år! Fantastisk utveckling, och det bästa är ju att du fortfarande har nya planer!Så ska det vara, aldrig färdigt...Härligt med en trädgård!
  I vår ska vi släpa hem harven, som ska bli ett klätterstöd i ngn vrå av vår trädgård. Det fanns en här i närheten av trädgården inväxt i en enbuske! Efter din inspiration tidigare!Tack för det tipset. Lovar att visa sen!
  kram Lenas trädgård

  SvaraRadera
 4. Åh, vilket härligt inlägg..... Vad roligt att få läsa om vägen fram till din trädgård som den ser ut idag.... och en bild på dig.... blir det fler bilder allteftersom ?! :-) Du har en urmysig trädgård... och jag minns vad jag föll för direkt när jag hittade din blogg.... då visade du bilder från lunddelen som jag blev tokkär i.... Vet inte om du berättat i något inlägg om hur stor tomten är!? Ser fram emot fortsättningen...

  Fniss... trampa gångar.... hrmmm.... ja, nog skulle det vara för de där benmusklerna då.... ;-)))) Skulle tro att vi har mellan 1 - 1,2 meter snö i trägården.... Förutom där det drivit eller är uppskottade vallar......

  Många kramar
  /Charlotte

  SvaraRadera
 5. Glömde...... vilka fantastiska färger på knopparna i headern....mmmm.... Mycket vår i den......... :-)

  SvaraRadera
 6. Oj, vilken förvandling, vad spännande! Och vad frodigt och härligt det ser ut nu! Ja, kanske inte nu nu, men på sommaren, alltså. Hur fick du in de gamla bilderna, scannade du? I vilket fall som helst blev det ju bra kvalitet. Jag måste rota fram lite gamla bilder, här var också väldigt tomt när vi flyttade in, roligt att jämföra. Jag hade också många gammaldags rosor i början, det var nog Cedergrens katalog som inspirerade till det.
  Kram
  Katarina

  SvaraRadera
 7. Vad mycket det hänt på 20 år. Roligt att du har dokumentation. Gillar lummigheten du skapat. Underbart!
  Projekt och idéer har man nog så länge man känner att man orkar. Hela vintern går man, i alla fall jag, och funderar ut nya saker man vill göra.
  Ha det gott
  Birgitta

  SvaraRadera
 8. Men herre gud vilket jobb du har lagt ner....ser fram emot fler bilder.

  Kram Anna

  SvaraRadera
 9. Så kul att få se! Är häftigt när man börjar från en gräsmatta. Vilken oas du har fått efterhand, mycket jobb men säkert också mycket glädje. kram Sophia

  SvaraRadera
 10. Så himla kul att få se. Jag älskar sådana här före- och efterbilder. Ser verkligen jättefint och sagolikt lummigt ut och det ska bli kul att få ta del av nästa inlägg. :)
  Kramar!

  SvaraRadera
 11. Vilken resa...både för dig och för trädgården.
  Kul att se hur mycket som hänt...utan intresset hade det nog varit mycket mer gräsmatta ;)

  SvaraRadera
 12. Oj vad kul tittar in hos dig för första gången.Såg rubriken när jag var inne på en annan blog o tänkte kul här kan jag få vara med från början!Jag har bara bloggat ett par månader...Och det var ju verkligen från ruta 1.
  Kul med stenen som tittade fram här o var :-)
  Kanske jag skulle leta fram gamla bilder jag med.Tack för inspirationen!!!
  Kram från mig!

  SvaraRadera
 13. WOW!!!! Jisses vad kul att se denna totalförvandling!

  SvaraRadera
 14. Hej Lotta.
  Hvor herligt at se 20 år tilbage og vi får lov at følge udviklingen i din fine have .... smuk ny top-banner.
  Hyg dig.
  Kh Lone

  SvaraRadera
 15. Åh, så kul att du delar med dig av detta!! Vilken skillnad!!! Din trädgård är en riktigt härlig oas (numera).

  Kram Maria

  SvaraRadera
 16. Hejsan Lotta!

  Vad du har jobbat under åren! Har du som jag upptäckt att dina blomintressen har ändrats under åren? Att något man gillar från början får gå åt sidan för att ge plats till något mer lättskött och enklare.
  Älskar buxbomshäcken, den vill jag se mer av i sommar, och bågen med blåregn som förenar dem.
  Tråkigt när buskar går sönder under vintern. Märkte igår att några av mina stora azaleor har tagit stryk av snötyngda grenar (och lekande barn som letar istappar).
  Älskar området på bilden längst ner, ser bara såååå mysigt ut.

  Hoppas du hittat vad som passar rådjurens palett. Läste någonstans att de har väldigt känsliga magar, så kanske de hade anledning att rata morötter?

  Kramar och ha en trevlig helg med chipsskålar och chipsskålar.

  SvaraRadera
 17. Det är verkligen roligt att följa en trädgårds tillblivelse! Vår trädgård är ju ny och att se dina bilder ger ökad tillförsikt! Jag vill också ha så fint! = )
  Lisa

  SvaraRadera
 18. Spännande tidsresa:)

  Ser fram emot fortsättningen!

  Ha en finfin helg,
  Rebecca

  SvaraRadera
 19. Men ojsan, så jag skrev... jag menade med chipsskålar och myspys.
  Skrattar, jo, jag tror att vid något tillfälle så nämnde du chips i en kommentar hos mig. Men vem gillar inte chips? Salt och gott.
  Men dömt av någon bild har jag då inte, förresten är jag nog den sista som ska dömma någon. Har ett fint litet vinterhull själv (som inte tycks komma av på somrarna).
  Tack för de rara kommentarerna.

  Annelie

  SvaraRadera
 20. Hej, hej....

  Det är en prydnadsapel. En av de första växterna jag köpte överhuvudtaget för kanske 12 år sedan. Tyvärr slängde jag labeln och jag har därför inte något namn på den. Men jag tror att det är en ganska vanlig sort. Äpplena sitter kvar hela vintern och är jättevackra. Man får klippa trädet ganska mycket varje år för att den inte ska tappa formen. Men klippa gillar jag ;-) Trädet är förresten den som jag hade i min header förut.

  SvaraRadera
 21. Oj, vad mycket jobb du lagt ner! Det har blivit jättefint! Och du har ännu fler planer, det blir en riktig lustgård, tror jag!
  Ha det gott!
  Christina

  SvaraRadera
 22. Hej!
  Åhh...vilken förändring och så vackert du har skapat genom årens gång! Bra jobbat och välplanerat.
  Ser framemot nästa del :)
  Kram /Bea

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är klart jag blir glad för en kommentar men känn inget tvång. Själv läser och följer jag många bloggar utan att kommentera. Detta då jag för det mesta läser bloggar på mobiltelefonen och det blir ofta så konstiga ord då jag försöker skriva på min lilla skärm. :)

Populära inlägg i den här bloggen

Trist rabatt men trevliga träd

Rabattbeskrivning: Fjärilsrabatt utan fjärilar

Trädgårdströtthet - finns det?