Blommig fredag - sommarens största njutning!

Denna sommarens njutning har utan tvekan varit frodigheten. Allt regn som fallit på den redan tunga lerjorden har sugits upp och tagits tillvara av både buskar och träd och en del verkar ha dubblat sin storlek denna sommar. Trädgården har känts ren, fräsch och krispig hela tiden.

Jag har fått höra att det under en period var uppehåll men då passade vi på att bila runt i ett ökenvarmt Italien och kom hem lagom till nya regnskurar. Timing kallas det visst!:)


Rabatten vid  soluret har inte många år på nacken men redan nu kan jag börja planera delning av perenner och kanske en liten breddning.... trånga gångar är väl inte fel!


Gången längs med rhododendronrabatten klarade två skottkärror på bredden för inte så länge sedan. Nu får man böja undan grenar från sammetshortensian och huka sig under en japansk magnolia. Två utav trädgårdens buskar som verkligen gillat fukten i sommar.


Ormbunkarna har frodats! Jag slog mig ner i vilstolen en eftermiddag, blundade och vände näsan mot solen. Två minuter senare hoppade en ekorrsunge upp i mitt knä och fick mig på fötter i ett huj. Jag blev rädd men den lille ungen blev nog ännu räddare. Han tjattrade väldigt länge och hysteriskt från den högsta trädtoppen. Sällan har jag väl blivit så utskälld.Rosa Helenae har svingat sig upp mot nya höjder men jag är mest fascinerad av löjtnantshjärtat som står nedanför. Fågelholkarna sitter i ögonhöjd så höjden på löjtnantshjärtat är väl ungefär 1,5 meter... visste inte att de kunde bli så stora.
En annan som har tagit för sig är blåregnet. I många år har det stått och stampat på samma ställe men nu verkar det bestämt sig för att plommonträdet ska strypas, och fort ska det gå!

Förutom att gångarna har blivit betydligt smalare och skuggorna djupare så har även djurlivet ökat. Mängder av fåglar, grodor, paddor, igelkottar, ekorrar och två snokar. Rådjur, trollsländor, mården och spår av vildsvin har vi också sett...
... och jag njuter av allt!

Fler sommarnjutare hittar ni hos Bland rosor och bladlöss.


Kommentarer

 1. Härligt inlägg, vilket rikt djurliv du har i trädgården. Jättefint och frodigt hos dig.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 2. Härligt med allt djurliv! Fast vildsvin vill jag vara utan.
  Trevlig helg!
  /Anette

  SvaraRadera
 3. En alldeles underbar lund, ni skapat. Lite avis på blåregnet som blommar, det är fint. Verkligen frodigt och fint.
  Trevlig helg!
  Marika

  SvaraRadera
 4. Så fint och nog har det växt en hel del hos dig i sommar. Regn ger ju mycket livskraft till växter. vackra bilder från din oas.
  Ha det gott i helgen
  Kram Meta

  SvaraRadera
 5. Jeg kunne godt tenke meg å vandre i lunden hos deg. Det er jo så flott!

  SvaraRadera
 6. Vilket ställe...så lummigt och skönt...rikedom helt enkelt....=)

  Kram Ninni

  SvaraRadera
 7. Jo, vi kan ikke klage på naturlig vanning i sommer.
  Men herlig frodig ble det!
  Morsom historie om ekornet :)
  God helg!

  SvaraRadera
 8. Vilken underbar njutning, fler djur i trädgården är så mysigt. Jag längtar efter att ekorrar och igelkottar ska flytta in hos oss. Verkligen mysig trädgård du har med små gångar och mycket lummighet. Vi har haft rätt torrt i sommar tycker jag och nu längtar jag efter regn för det gör verkligen underverk.
  Kram Katarina

  SvaraRadera
 9. Vad lummigt och skönt! Vilken häftig närkontakt med ekorren, det är inte varje dag. Håller med, hur stora kan löjtnantshjärtan bli?
  Kram

  SvaraRadera
 10. Näe, trånga gångar är inte fel :)
  Det har verkligen vuxit galet i år pga allt regnande. Min Rosenflockel har tagit rekord i år med sina 2,50 meter!?

  Något djurliv i massor har jag inte.. förutom rådjur kanske? ;)

  Kram och skön söndag!

  //Veronica

  SvaraRadera
 11. Känns som det är frodigt hos dig i alla lägen. Sköna bilder!
  Anette

  SvaraRadera
 12. Härligt frodigt hos dig! Det är verkligen njutning i dubblett när även djuren trivs och kommer nära oss!
  Ha en fin söndag!

  SvaraRadera
 13. Härligt kort o gott! :) trevlig vecka! Hej Ewa :)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är klart jag blir glad för en kommentar men känn inget tvång. Själv läser och följer jag många bloggar utan att kommentera. Detta då jag för det mesta läser bloggar på mobiltelefonen och det blir ofta så konstiga ord då jag försöker skriva på min lilla skärm. :)

Populära inlägg i den här bloggen

Trist rabatt men trevliga träd

Trädgårdströtthet - finns det?

Åhhh, såå bra!