Mätt på vårens mattor? - aldrig!

Så länge jag varit trädgårdsintresserad så har jag drömt om en sån där fantastisk vårmatta. Jag köpte mängder av små påsar och grävde ner under träd och buskar men ingenting hände tyckte jag. Där jag planterat lökarna kom det upp en litet gäng... samma lilla gäng, år efter år.

Så småningom kom jag på att knepet var delning och flyttning. Flyttade jag en buske eller perenn så följde kanske en del lökar med och etablerade sig på sin nya plats. Några små lökar fick mellanlanda i komposten tillsammans med en död eller överflödig perenn och andra följde med då jag helt enkelt flyttade jord. Plötsligt började det dyka upp små gäng lite överallt, och sen gick det fort.

Idag har jag allsköns lökar nästan precis överallt. Blandat med vårperenner blir det härliga mattor, precis sådana som jag så länge drömde om. 

Synen stör nog en hel del kloka trädgårdsmästare då jag tillåter det som av många helt rätt klassas som besvärliga ogräs. Just nu är det svalörten som lyser upp lite överallt. Den fick en rejäl skjuts då vi grävde ut för dammen och flyttade runt den överblivna jorden. På vissa ställen får den breda ut sig som den vill medan jag försöker hålla den i schack på andra. Här vid jätteramsen och nunneörten Beth Evans får den gärna vara kvar.

För snart 15 år sedan fick jag en gullviva av en vän och genom åren har jag också planterat lundvivor. Eftersom dessa lätt korsar sig med varandra kan det vara hybrider som nu återfinns i både röda och orange nyanser. Gullvivor korsar sig också med jordvivor och en trädgårdsviva uppstår, och där har vi kanske en förklaring till alla de vivor som jag inte har något minne av att jag planterat. 
Något som jag däremot har koll på men tydligen får vänta på förgäves är tillkomsten av den lilla svavelsippan. Det är en korsning mellan vitsippa och gulsippa och jag har massiv förekomst av bägge... men vill de korsa sig?... icke!
En del mattor har jag svårare att få fart på. Balkansippan är en sådan. Jag älskar speciellt den blå varianten men den är svårflörtad trots att jag delat den och dränerat dess lilla markplätt både en och två gånger. Men så är det med vissa saker, de vill helt enkelt inte!
I höstas komponerade jag en ny vårmatta på platsen där den gamla syrenbersån stod. Gula påskliljor med underplantering av ljust gula mininarcisser och blå och lila hyacinter. Nu när jag ser blomningen så tror jag att jag ska lägga till pärlhyacinter nästa år. Den bredbladiga med mörklila botten och blå topp. Sen kommer ju den alltid lika spännande naturen och blandar sig i.... Vad kommer att dyka upp här helt spontant? Svalört känns just nu som ett säkert kort, förutom syrenskott och kirskål då!Kommentarer

 1. Oj, så vackra vårblommor ni har där <3

  SvaraRadera
 2. Jag kämpar och kämpar med min lund där jag vill ha alla dessa vårblommor men Näpp, det händer inte så mycket alls?

  Jag ska nog ta och testa ditt tips :)

  Snyggt är det och alla vårblommorna är förlåtna! Till och med svalört :)

  //Veronica

  SvaraRadera
 3. Fantastiska bilder, kära Lotta! :) Här blandar vi friskt både snö och hagel så bedårande vårmattor lär vi få vänta länge på... ;) Kram!

  SvaraRadera
 4. ..en glad matta med andra ord :) Tänk det man vill ska hända händer inte men en massa annat. Jag har också rätt mycket av svalört några namnsorter och jag tycker att jag mest blir glad över spridningen. Sen är det lätt att ta bort om någon hamnar fel.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 5. Jag gillar också när växter sprider sig och önskar verkligen att jag hade dina färgglada heltäckningsmattor. Tycker sippor är ett säkert kort när det gäller spridning och även balkansippan hopar runt och dyker upp överallt här. Mer av allt får bli mitt måtto!
  Tack för härliga bilder!
  /Anette

  SvaraRadera
 6. Så vackert. Ibland vill de inte som man vill, men de som vill är så vackra.
  Man blir på gott humör av din fina lund.
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera
 7. Härligt! Jag började peta ner lökar av vintergäck, vårstjärna och pärlhyacinter för ett par år sedan. Lite blåstjärna fanns redan. Det är inga mattor än, men jag ser att de faktiskt blivit fler. I år är första gången jag sett fröplantor av vintergäcken, och om alla de överlever har jag snart ett gult hav i mars! Slåtteräng verkar vara bra för lökmattor!

  SvaraRadera
 8. Sillsallad alltså det gillar jag!
  KRAM från mig!

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är klart jag blir glad för en kommentar men känn inget tvång. Själv läser och följer jag många bloggar utan att kommentera. Detta då jag för det mesta läser bloggar på mobiltelefonen och det blir ofta så konstiga ord då jag försöker skriva på min lilla skärm. :)

Populära inlägg i den här bloggen

Trist rabatt men trevliga träd

Rabattbeskrivning: Fjärilsrabatt utan fjärilar

Trädgårdströtthet - finns det?