Blodormrotens snygga spiror

Det är något med snygga spiror som är väldigt tilltalande. En favorit är blodormrot (Bistorta amplexicaulis). Att den dessutom är tålig, lättodlad på rätt plats och en riktig långblommare talar också till dess fördel. 

Där den trivs bildar blodormroten snabbt en rejäl rugge. Dessutom lägger de yttersta stänglarna sig ner och tar för sig ytterligare någon halvmeter av utrymmet, men den tycks mycket tålig vad gäller delning och omplantering så det är lätt att rätta till en alltför kraftig planta. Den röda 'Firetail' har jag haft i många år och den har stått på ett antal platser. När dammen grävdes delades den gamla plantan och en del av den sattes i den lilla dammrabatten. Här kommer kvällssolen kommer åt att belysa stänglarna vilket ger ett extra plus för växten.


Den vita blodormroten 'Alba' får gärna ha en mörk fond, som den enorma hasselbusken jag delar med grannen. Sen måste man titta riktigt nära på den också då den har de finaste lila ståndarknappar! Jag har provat att plantera en vit blodormrot på en rätt skuggig plats. Den är väldigt gles men lyskraften är rent otrolig under tidiga morgnar. 


Kommentarer

 1. Ja jag gillar den! Tyvärr har den svårt att klara sig häruppe. Den vita har jag aldrig sett tidigare, jättefin den också.
  Skön söndag!

  SvaraRadera
 2. Så vackert när ljuset silar genom. Den vita har jag här men den växer helt fel och jag beundrar den för sin tålighet. Nu har jag fått ett par mörkt röda att klara ett par vintrar så nu hoppas jag de ska börja sprida sig lite. För det är vackra och spännande perenner.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 3. Hej Lotta!
  Har den i rosa, och den trivs lite för bra, får hålla efter och rensa bort alla nya rotskott.
  Visste inte att den fanns i andra färger, de är riktigt fina.
  Ha det fint / Marika

  SvaraRadera
 4. Den vita blev jag direkt sugen på! Den röda har jag redan.
  Fina bilder!
  Ha en fin dag!
  /Anja

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är klart jag blir glad för en kommentar men känn inget tvång.

Populära inlägg i den här bloggen

Fembladig akebia (eller chokladvin?)

Man kan väl ändra sig...

Trädgårdströtthet - finns det?