Snigelbekämpning i höst

Det har varit betydligt mindre sniglar här i år jämfört med förra då jag samlade kilovis med sniglar varje dag. Vädret har säkert haft stor betydelse för antalet, men jag har inte legat på latsidan vad gäller bekämpning heller. Mina utlagda brädor (inlägget här) har varit guld värda då det gäller att hitta djuren. Speciellt under den sista torra perioden har de samlats där för att få lite fukt och skugga.... och sen en snabb död! Jag försöker undvika gift så mycket som möjligt och har inte lagt ut något sedan i våras. Tidigare i höst funderade jag på att lägga snigelgift under brädorna i ett slags förebyggande syfte. Tanken var att de små, senast kläckta skulle dö innan de gräver ner sig inför vintern. Jag lät bli giftet då jag vände på en bräda och såg en stor, maffig pantersnigel. Min vän... inget gift.

Jag har också testat både 'skärp och hängsle' på odlingslådorna. Remsor med byggplast som första barriär och sedan bockad plåt som nästa hinder. En enda snigel på hela säsongen lyckades ta sig in vilket jag tycker är ett väldigt bra resultat. (Tyvärr var nätet jag la ut i botten trasigt och en mullvad/sork hade fräst upp allt jag odlat medan vi var på semester! - aldrig får man vara glad...)Nu har sniglarna i stort sett försvunnit från jordens yta (de har väl grävt ner sig) men de numera ganska murkna brädorna fortsätter att göra nytta eftersom sniglarna har lagt sina ägg under dem och jag kan lätt och behändigt skopa upp dem. Ett par tusen ägg har jag hittat hittills, men då har jag ännu inte letat under alla krukor.

Kommentarer

 1. Ja usch, det är jobbigt med dessa sniglar som äter upp växterna. Tur vi inte har fått mördarsniglarna hit upp ännu men jag vet att dom är nära.
  Fiffig lösning på dina pallkragar synd bara att sorken hittade dit.

  Önskar dig en härlig dag!

  SvaraRadera
 2. Hej Lotta!
  Vad bra med färre sniglar, jag är så glad att de inte hittat till mig. Har små snäckor, och de kan ställa till det också. Har satt koppartape runt min odlingslåda med sallad, och den fick faktiskt vara ifred i år.
  Ha det fint / Marika

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är klart jag blir glad för en kommentar men känn inget tvång.

Populära inlägg i den här bloggen

Fembladig akebia (eller chokladvin?)

Man kan väl ändra sig...

Trädgårdströtthet - finns det?