Höstdoft som triggar julkänslan

Katsuran, Cercidiphyllum japonicum, slänger nu sina blad på marken och fyller omgivningen med doften av pepparkaka. Jag planterade ett av mina träd för många år sedan och såg framför mig hur jag varje höst rullade runt i drivor av kakdoftande blad. Så mycket rullande vet jag inte om det blivit men varje dag kramar jag en näve blad och ser fram emot julbaket.



Trädet är ganska gammalt. Det stod vid mitt föräldrahem först, stort och ståtligt, men kapades ner och flyttades hit när huset såldes. En chansning som gick hem då det tog sig fint och är numera återigen ett stort flerstammigt träd. Genom åren har jag stammat upp det för att kunna få plats med både entrégång och altan under det, och på senare år har en klätterhortensia hittat fram till stammen och börjat klättra. Mitt andra träd står mer skyddat och behåller sina blad två, tre veckor längre. Det var ett spontanköp på rea och trots att jag egentligen inte har plats för en katsura till så grävdes den ner i backen, och än har jag inte ångrat det.... några extra veckor med den doften är värt mycket!

Katsuran vill stå på en skyddad plats i fuktighetshållande och mullrik jord och bör enligt en del uppgifter helst ej beskäras. Jag tycker det verkar vara ett väldigt tåligt träd som bara har en besvärlig fiende här hos mig... den hemska skånska blåsten som rycker ner bladen bara allför tidigt!

Kommentarer

  1. Så vackert ditt träd är. Mitt är tyvärr ett bedrövligt exemplar.
    //Helene

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är klart jag blir glad för en kommentar men känn inget tvång.

Populära inlägg i den här bloggen

Fembladig akebia (eller chokladvin?)

Bågarna bågnar

Plötsligt i paradiset