Rhododendron-renovering


Torr sommar, vitsippsmatta och sorkar är ingen bra kombination. Vitsippornas rötter bildar ett stenhårt lager tillsammans med den torra lerjorden och sorkarna stortrivs. Det syns inte så bra på före-bilden men de flesta bladen hängde gula rakt ner från buskarna. Grenarna går långt ner vid markytan så det är svårt att komma åt att trampa till gångar och att luckra med redskap vill jag inte gärna göra med tanke på kommande vårfägring.
före
Till slut tog jag mod till mig och hämtade grensaxen och sekatören. Vilket lyft att kunna gå rak lång under de ganska tråkiga buskarna och se det faktiskt ganska spännande grenverket.
efter 
Det är alltid roligt att renovera rabatter, även om det är hopplösa lägen. Nu öppnar sig nya möjligheter och jag får fundera på nya lösningar. Ska det gå en liten stig under buskarna?... ska jag bygga en liten ruin med stenar eller ska jag gräva ner ett litet vattenblänk?... och inte minst, vad ska här planteras?
Här har växt nysrot, rhodgersia, fotblad och trolldruva. Nästan allt har försvunnit i torkan och det enda som härdat ut är en tandrot som ligger och vilar i framkanten och en liten murgröna som kämpar upp längs med alstammarna i bakgrunden. Nu funderar jag över marktäckare som kan växa tillsammans med vitsipporna och tåla att trampas ner med jämna mellanrum och dessutom stå emot sniglarna som vältrar sig här nere i vanliga fall. Det enda jag kan komma på är liten häxört men det kan ju inte vara lösningen på allt!

Lotta

Kommentarer

  1. Jag har nog inte förstått att de faktiskt är lövfällande... Det är lite olika arter och sorter men alla släpper blad eftersom. Nu har jag accepterat det och börjat plantera klättrande stormhattar, svagväxande klematis och annat som kan få stöd av busken och ge lite grönt nertill. Och visst behöver de en vacker grenform också då. Du har börjat bygga rhododendronträd :)

    Ha en fin helg! Carina

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är klart jag blir glad för en kommentar men känn inget tvång.

Populära inlägg i den här bloggen

Fembladig akebia (eller chokladvin?)

Bågarna bågnar

Plötsligt i paradiset