Spaljéer, pergolor, klätterstöd

Varje år försöker jag fokusera lite extra på något speciellt i trädgården. Till exempel häckar, klätterväxter, gångar, och förra året altanen. Detta år tänker jag faktiskt ge mig på de växtstöd som jag lite snabbt har smällt upp när tillväxten har varit för bra. Om de fungerar och inte syns så mycket under sommaren så blir jag lätt hemmablind och det är först nu på vårvintern som jag verkligen ser hur fula de är. Några får vara kvar, som de stora butiksgallren vid pallkragarna, som är alldeles för bra till bönor och majsplantor för att tas bort. Den skeva hundgårdsgrinden bredvid växthuset fyller också sin funktion på sommaren och syns inte alltför mycket.

Gavlarna till sonens ratade bokhylla ska däremot ersättas och även paniklösningen då Flammentanz plötsligt bestämde sig för att börja växa hysteriskt.

Ett annat jag börjar fundera på är blåregnets stöd som börjar bli för svagt för växten. Blåregnet har stått på sin plats i kanske 15 år så det är en rejäl växt. Det ursprungliga stödet sitter fortfarande fast i grenverket och det senaste fick ett plommonträd över sig för några år sedan så det börjar bli hög tid för stöd nummer tre. Besvärligt jobb och inget som K jublade över när jag skissade upp mina idéer för honom i julas. Det andra stödet på skissen tyckte han däremot var en barnlek så två, tre stycken kan jag nog få honom att producera redan i år. Jag har fått för mig att placera några i den romantiska rabatten. Inte så mycket som stöd utan som ett blickfång från altanen, röda som husets färg. Det som får mig att tveka är hur de lila rosorna ska krocka med det röda, men det finns ju alltid svart färg och pensel om det skulle bli för illa.
Fler växtstöd hittar ni hos Trädgårdsfägring.

Ha en fin vecka
Lotta


Kommentarer

 1. Gillar man-tager-vad-man-haver principen och blåregnet är ju helt fantastiskt. Wow! Snygga stöd du skissat på. Skulle också vilja ha en serie torn, gärna i trä och med nån juste färg. Ska bli trevligt att se när de kommer på plats.
  Allt gott
  /Anette

  SvaraRadera
 2. Gillar också att man tar tillvara och du är duktig på det. Blåregnet var helt magnifikt får du det att blomma bra också? Jag har avvaktat för det verkar vara mycket pyssel för att få till blomningen. Jag hittade den här länken för att bygga stöd ungefär som de du skissat. Men eftersom pappa bygger till dotter så blev det lite mera 'elaborate' :) Jag gillade kapnotan :)

  http://www.sweetlivingmagazine.co.nz/diy-garden-obelisk/

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 3. Fantasien, og blikket må tas i bruk når man trenger støtte! Ja, de må være solide (nok) og høye, har jeg funnet ut.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är klart jag blir glad för en kommentar men känn inget tvång.

Populära inlägg i den här bloggen

Fembladig akebia (eller chokladvin?)

Vildsvin på besök

Bågarna bågnar