Alltid i min trädgård

Dessa växter tror jag alltid kommer att finnas i min trädgård! Många vill jag inte förlora medan andra är lite mer besvärliga och en del är rena marodörerna. 

Först ut är smålökarna. Jag har planterat mängder under de 30 år vi bott här och jag vill inte förlora en enda. De är välkomna varje vår och lagom besvärliga när de blommat över. 


En annan lök jag planterat är lite mer besvärlig; ramslöken är jättevacker men himmel vad den trivs! 
Sen är doften något bedövande mitt i blomningen.... K tjatar om biff med lök hela tiden.... 


Ramslök igen, tillsammans med Germanium phaeum och i bakgrunden ormbunkar. Alla stortrivs här. 
På den andra bilden syns svalörten som sakta men säkert knäcker mig. Jag försöker verkligen hålla styr på den men förlorar lite mer mark varje år och de små vita rotkulorna är rent förskräckliga att pilla med. Min största farhåga är att den ska tränga ut vitsipporna som frodas här nere.


Runt dammen kämpar jag med ormbunkarna men även med frossört jag själv dragit upp från frön beställda från STA. De förmedlar fröer genom privatpersoner och vid detta tillfälle blev det lite fel. På påsen stod det grå frossört, Scutellaria incana, men jag fick troligen vanlig frossört, Scutellaria galericulata. Den ger ett tätt och frodigt intryck men är egentligen en riktigt jobbig spridare som nästlar sig in i överallt och tar över flera kvadratmetrar av min mark varje år. Blomningen är tyvärr inte något att yvas över medan däremot de små glänsande fröställningarna är riktigt vackra. En bidragande orsak till att växten fått sprida sig är att jag naturligtvis inte plockat bort dessa i rätt tid!


Den rosa blomman på nästa bild är en bära som växte vilt här redan när vi flyttade hit. De åren jag missar att ta bort fröställningarna har jag den precis överallt. Högväxt och faktiskt väldigt fin men bladrosetten är kraftig och lämnar stora fläckar med bar mark där jag rensar bort den. Till skillnad från engelsk vallmo och akleja som också gärna vill vara med överallt i trädgården. 


Den fina rödbläran i närbild och så en värsting som jag trodde var död sen länge. Det berömda parkslidet planterade jag för över 25 år sedan och tyckte det skulle göra sig fint som en djungelväxt bredvid barnens koja. Den tog sig aldrig riktigt till min stora lättnad då jag senare fick veta hur besvärlig växten var och började bekämpa den. Men i somras fick jag syn på detta skottet. Mitt bland de stora stenbumlingarna i tomtgränsen dök den upp igen efter att ha bidat sin tid i 20 år. Här blir den omöjlig att bekämpa utan en grävskopa. Huga!!


Alltid i min trädgård är temat hos Trädgårdsfägring.

Ha en fin vecka

Lotta


Kommentarer

 1. Hej Lotta!
  Så vackert i din lund. Det blåa fältet av alla vårlökar, kan inte bli mer vårlikt.
  Rödbläran är riktigt söt, vet inte om jag sett den förut. Känner inte igen namnet.
  Förstår att du trivs i din lund, så vackert.
  Ha det gott /Marika

  SvaraRadera
 2. Lunden och lökblomningen är essensen av det jag älskar. Jag har börjat försöka sära ut lökarna som sprider sig friskt och som jag vill odla som i dina bilder och de som inte klarar de andras konkurrens men det är en långsam process. Tror jag sett bläran i mammas rabatter... Och Scutellarian har jag också beställt som incana men fått den där andra. Tycker rotsystemen är svåra den går gärna av i markytan när jag rensar..

  Kram, Carina

  SvaraRadera
 3. Din lund är som en riktigt behaglig vakendröm! Vad jag förstår ska det går att trötta ut parkslide genom att ta bort skotten varje vecka, men man lär får hålla på i flera år. Jag testade att göra både dricka och saft av späda skott i somras och det blev jättegott.
  Ha det gott
  /Anette

  SvaraRadera
 4. Hej Lotta,

  Så vackra lundmiljöer! och visst är det så att vissa växter är glada spridare och därför alltid (kvar) i trädgården. Ibland till glädje andra gånger mindre glädjande....

  Allt gott! /Ulrika

  SvaraRadera
 5. Noen ganger tenker jeg at det burde gå å sette de altfor ivrige opp slik at de kan holde hverandre i sjakk. I virkeligheten går jo ikke det. Frodige og vakre er de jo, men... Og himmel! Har du parkslirekne? Plantet den?? Da må jeg bare ønske lykke til med å bekjempe den. De fleste verstinger blekner i sammenligningen.
  Ha det godt!
  /Irene

  SvaraRadera
 6. Underbara och njutbara bilder - men jag föredrar kaiplök framför ramslök (gillar inte vitlök). Har några enstaka vilda som jag flyttade in i en rabatt innan jag upptäckte att dom höll på att ta över och var tvungen att gräva bort dom.
  KRAM/Susie

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är klart jag blir glad för en kommentar men känn inget tvång.

Populära inlägg i den här bloggen

Fembladig akebia (eller chokladvin?)

Bågarna bågnar